servasnl dialoog

Reisverhalen en wetenswaardigheden van en over Servas leden.

Rondreis Nordrhein-Westfalen: van Oberhausen terug naar huis

Onderstaand het vervolg van mijn rondreis door het Ruhrgebied en tevens het einde van mijn trip door Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Ook zo’n monument dat wat bekender is, is de Gasometer in Oberhausen.

Een voormalige gashouder met een hoogte van 117 mtr. Je kunt via een lift naar boven en vandaar uit kun je het hele Ruhrgebied overzien. Binnenin bevindt zich een tentoonstellingsruimte. Toen ik er was, was er de tentoonstelling: “Der Berg ruft”. Veel berg-gerelateerde foto’s en midden in de hal is een 10-tallen meter hoge sculptuur van een omgekeerd Matterhorn opgehangen. Voor wie ervan houdt, is het wellicht interessant. Mijn oordeel: Mwaah.

Nog zo’n bijzonder gebouw v.w.b. de architectuur dat ik onderweg tegenkwam, is de Malakoff Schacht in Bottrop.

De voormalige mijn Nordstern in Gelsenkirchen staat ook op de Industriekultur routekaart. Die trip kun je je echter besparen, want alles is intussen omgebouwd tot kantoren en bureaus.

De voormalige steenkolenmijn Zeche Zollverein in Essen is Unesco wereld erfgoed.

Inmiddels is het in gebruik als museumlocatie voor wisselende tentoonstellingen en er zijn diverse ateliers van kunstenaars en ontwerpers. Toen ik er was, was een gedeelte afgezet i.v.m. een of andere presentatie, of prijs uitreiking. Vrij elitair met de dames in gala jurken en de heren in poepie chique jasje/ dasje pakjes. Als decoratie stonden er een stuk of 20 vintage Ferrari auto’s. Staat natuurlijk leuk als contrast tegenover de zwaar industriële locatie, maar doet absoluut geen recht aan de eerlijke arbeid en het bloed, zweet en tranen dat ermee verbonden was.

Rijd hier in hart van het Revier (Essen/ Gelsenkirchen) vooral eens links en rechts de woonwijken in en je waant je in Ankara, Izmir, Gaziantep, of Istanbul. Niet dat ik daarmee zeggen wil dat het daar gevaarlijk, of bedreigend is, maar de volledige middenstand is in handen van Turkse ondernemers. Dat maakt het leuk om er bijvoorbeeld eens tegen zeer schappelijke prijzen een zeer smakelijk hapje te gaan eten.

Verbaas je, rijdend over de A40 (ook wel Ruhrschnellweg genoemd), dat over deze hoofdverbindingsader, die het Ruhrgebied van Oost <-> West doorkruist, dagelijks zo’n 180.000 auto’s rijden en er op sommige stukken meteen woonhuizen naast staan. De geluidschermen staan er pas zo’n 5 jaar. Kun je nagaan!

Gelsenkirchen is natuurlijk ook de stad van Schalke ’04. De legendarische Bundesliga voetbalclub waarvan de aanhang steeds königsblau gekleed loopt. En dat de aanhang fanatiek is blijkt ook als je onverhoeds onderstaand tafereel tegenkomt. Waar heb ik zoiets, maar dan volledig in oranje, al eens eerder gezien?

En de bijbehorende heilige grond: de Schalke Veltins Arena:

Duisburg is een Industriestad aan de Westkant van het Ruhrgebied op slechts 50 Km van Venlo. Men bezit de grootste binnenhaven van Europa en alles is op industrie en logistiek gericht. In de loop der jaren is er nauwelijks onderhoud gepleegd en veel wijken zijn vervallen en navenant op sociaal gebied nogal uitdagend. Spottend wordt het ook wel “Die Perle des Ruhrgebiets” genoemd. Maar er zijn ook wel interessante zaken te zien en te doen.

Een interessante attractie in Duisburg vond ik de rondvaart per boot door de grootste binnenhaven van Europa. Die rondvaart duurt 2 uur en je krijgt gedegen uitleg over wat er allemaal te zien is. De trip begint in de binnenstad en via de Rijn ga je naar de Ruhrhavens met allerhand overslagbekkens. Tip: Je parkeert gratis in de straten noordelijk van de A40 en bent dan op loopafstand van afvaartsteiger Schwanentor en binnenstad.

In Duisburg heb je het Landschaftspark Duisburg. Een oud staalfabrieksterrein met hoogovens. Tegenwoordig is het gewoon gratis publiekelijk toegankelijk. Het is volgens mij te vergelijken met het Westergasfabriekpark in Amsterdam, alleen veel uitgebreider.

En als je dan toch in Duisburg bent, kun je bij die gelegenheid ook eens de grootste dierenwinkel ter wereld bezoeken. Zoo Zajac: Das größte Zoofachgeschäft der Welt. Kijk hier: https://www.zajac.de/Zoofachgeschäft.

Je valt van de ene in de andere verbazing. Dit is niet zomaar een dierenwinkel. Dit is een dierentuin, met diverse afdelingen. Van voren ziet het gebouw er misschien niet zo groot uit, maar binnenin loop je daarna van de ene hal de andere in. Er is ook een buitenterrein. Overal hangt uitgebreide info bij en ook is het interessant om eens te weten wat zo’n dierenliefhebberij nu eigenlijk kost. Men vraagt geen entree. Je vindt er o.a.:

  • Reptielen: vele slangen (adder, boa constrictor, python, cobra), varanen, leguanen.
  • Terraria: In vele afmetingen met o.a. tarantula’s
  • Vissen: Een enorm aantal aquaria met veel koralen, planten, vissen en ander onderwaterleven. Ze hebben, naar eigen zeggen, het grootste mobiele aquarium ter wereld.
  • Vogels: diverse volières met o.a. grote parkieten en papegaaien. In één volière mag je zelfs naar binnen gaan. Iets verderop in de winkel kun je een zakje voer kopen (EUR 1,=) en om dat te bemachtigen komen de vogels dan op je zitten. En dat was werkelijk een echte funbeleving. Ik had pret voor 10. Geweldige dieren zijn het. Op een gegeven moment had ik er wel 5 op me zitten. Maar pas op met een bril, wat dat vinden ze fascinerend speelgoed. Foto’s maken mag, maar gebruik uiteraard geen flitser (logisch toch?)
  • Knaagdieren: in alle soorten en maten
  • Katten en honden.
  • Aapjes

Uiteraard veel ooh schattig, kijk nou, wat leuk, momentjes. Daar moeten ze het natuurlijk van hebben. Veel Nederlandse bezoekers/ klanten heb ik er trouwens gehoord.

Conclusie: In het Ruhrgebied is veel te doen en te zien. Het roemrijke verleden dat gebaseerd is op kolen en staal is weliswaar definitief voorbij, maar er staat nog genoeg overeind dat aan deze periode herinnert. Gelukkig maar. “Modders erve darf nit sjterve!”, zoals we hier in Limburg zeggen. De Limburgse Oostelijke Mijnstreek waar ik geboren en getogen ben, bezit helaas nauwelijks nog monumenten die aan deze periode herinneren.

Voor de slechts 4 dagen die ik in het Ruhrgebied doorbracht, was er best veel te doen. Eigenlijk moet ik er nog eens heen teruggaan. Ik was er nog niet klaar

Das war’s.


Heb je vragen, of opmerkingen over deze reis, mail me dan op norbert.kuhne(@)gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op november 10, 2019 door in Nieuws, Reisverhalen en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: