servasnl dialoog

Reisverhalen en wetenswaardigheden van en over Servas leden.

Taiwan: het betere China?

Een impressie van mijn Servasreis in Taiwan van 26 mei tot 3 juni 2017

Waarom Taiwan?

Nadat ik al drie keer in de volksrepubliek China ben geweest (mainland China, zoals ze in Taiwan zeggen) wilde ik wel eens de vergelijking maken met de ROC, of wel de Republic of China, of wel: Taiwan. Het ging mij dus niet in eerste instantie om de schitterende natuur en cultuur in het inderdaad fantastische land vol bezienswaardigheden, zoals fort Anping en fort Zeelandia, een VOC-vestiging uit 1622 nabij Tainan in het zuiden, maar vooral om de democratie: is er sprake van een meer westers lijkende democratie met b.v. meer partijen?

Welnu: meteen de eerste dag al, in het Chiang Kai Shekmemorial stuitte ik op een foto-expositie van een studentenopstand in 1990, gericht tegen de te geringe democratie als het gaat om het kiezen van een president door de bevolking en andere vormen van democratische besluitvorming. Mij viel op dat we in westerse media wel berichtgeving zagen over de yellow-umbrellaopstand van jongeren in Hongkong, die precies hetzelfde doel had (n.l. méér invloed!), maar de Lily-opstand in 1990 in Taipei deed er blijkbaar niet toe. Dat terwijl in 1987 een nieuwe partij was opgericht, n.l. de Democratic Progressive Party, uit protest tegen de dominante positie van de KMT=Kwo Min Tangparty van Chiang Kai Shek, die terug wil naar één China. Het goede nieuws over Taiwan, dat we wel hebben kunnen lezen is, dat het land het eerste in heel Azië is met een vrouwelijke president en ook het eerste is met erkenning van het homohuwelijk. Zowel in India als Pakistan waren wèl vrouwelijke premiers overigens, n.l. Ghandi en Bhutto, maar dit terzijde.

Foto van Piet met op de achtergrond een prachtige kolencentrale

Conclusies na een weekje Taipei en Tainan

In feite ben ik dus met name in drie steden geweest: de oude hoofdstad (Tainan), de nieuwe (Taipei in het noorden) en Keelung, aan de noordkust, met een haven en ook een oud fort van Portugees/Spaanse/Nederlandse origine plus een kerncentrale. Het spannende is dat Taiwan minstens zo succesvol is als de volksrepubliek als het gaat om een hoogst moderne economie, gebaseerd op uiterst moderne technologie, maar qua cultuur wel degelijk zéér Chinees is: men beschouwt héél China wel degelijk als de eigen geschiedenis, er wordt echt met stokjes Chinees gegeten (maar de invloed van Japan is óók groot) en er is een beweging richting een echte zelfstandigheid van Taiwan zelf i.p.v. het land China te blijven noemen. Vooral jongeren oriënteren zich qua muziek etc. sterk op Japan i.p.v. op China en het idee van één China (door Chiang Kai Shek tot zijn dood in 1975 gekoesterd) verdwijnt uit beeld.

Kortom, een prachtig, modern en fascinerend land om te bezoeken met een rijk aanbod aan historie, cultuur (het Chimeimuseum in Tainan met veel Franse, Italiaanse en Nederlandse/Vlaamse schilderijen!) en niet te vergeten de bergen en de Oostkust (het is ten slotte een eiland!), maar daar hebben Veerle en Dirk-Jaap van ons eigen Servasbestuur meer ervaring mee!

Piet voor een typisch Taiwanees bootje

Specifieke Servaservaringen

In Taipei verbleef ik drie nachten bij een gezin met twee dochters in de schoolgaande leeftijd en in Tainan eveneens drie bij een schoonheidsspecialiste, een echte zzp-er met een studiootje thuis, die daarnaast nog veel vrijwilligerswerk deed in een bibliotheek en het Chimeimuseum. Een uiterst actieve dame dus, die mij achterop haar scooter naar drie historische monumenten heeft gebracht en mij een prima inzicht gaf in haar dagelijks leven en de economische levensomstandigheden, haar eigen vele Servasreizen enz.
Heel bijzonder was wel de buitengewoon goede ondersteuning die ik kreeg van de national secretary, die voor mij liefst vier dayhosts regelde in Taipei, omdat ik had aangegeven vooral veel gesprekken en contacten te willen met Servassers, dus los van mijn eigenlijke hostadres! Op een ochtend heeft zij nog een ontmoeting georganiseerd met andere Servassers en o.a. een Duits-Pools echtpaar met een baby, die net op bezoek waren in Taiwan!

Het betrof dus wat mij betreft een uiterst plezierige, zéér informatieve, korte trip, die volledig tegemoet kwam aan mijn héél specifieke interesse!

Piet | Haarlem

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on June 8, 2017 by in Nieuws, Onderwerpen, Reisverhalen and tagged , , , , , , , , .
%d bloggers like this: