servasnl dialoog

Reisverhalen en wetenswaardigheden van en over Servas leden.

Al vele jaren: de 5-Stedenontmoeting

Ze begonnen er mee in Duitsland en Frankrijk: Servas ontmoetingen tussen Frankfurt en Straatsburg. Al snel deed ook Bazel mee. Een 3-landen ontmoeting die langzaam uitgroeide en waar wij, Frits en Marianne, actief bij betrokken raakten. 

Het was omstreeks 1995 dat Margreet en ik actief werden in Servas. Wij hadden meteen het idee: Waarom hebben wij Servas nu pas leren kennen? Ik ging met vervroegd pensioen en we wilden reizen: USA Californië. Een collega van mij nodigde ons uit: “Mijn vrouw komt uit de USA, kom eens langs. Wij kunnen jullie vertellen wat je allemaal in Zuidwest USA kan doen.” Die avond gingen we naar huis met een in drieën gevouwen A4 velletje. Daar stond het allemaal op: Introductiegesprek, LOI, hostlist. Twee dagen later waren we op interview en drie dagen later werden we lid.

Ook na Amerika ging het prima. We raakten aan Servas verslingerd en wilden zelfs wel naar een 3-jaarlijkse internationale conferentie in Guatemala. Daar leerden we alle National Secretaries kennen, waaronder Ursula uit Frankfurt. Zij zei: “Wij hebben een 3-stedenontmoeting in het voorjaar. Waarom maken we er niet een 4-stedenontmoeting van? Frits kan jij dat niet organiseren met de hosts uit Utrecht”. Ja, dan is Den Dolder toch een voorstadje van Utrecht.

Twee jaar later was Utrecht aan de beurt om de bijeenkomst te organiseren. Daar voelden Ans, Johanneke, To en René ook wel voor. Museum van Speelklok tot Pierement, fietsen langs de Vecht en bij latere gelegenheden met de boot door de grachten van Den Bosch, de Sint Jan, Jeroen Bosch museum, Bosse bollen eten. Als puntje bij paaltje komt is het écht niet zo ingewikkeld en doe je het eenvoudiger dan de eerste keer: Proefeten bij vier verschillende restaurants, die natuurlijk wel een geschikte plek moesten zijn voor Servassers en niet te duur.

 

Een hoogtepunt is elk jaar de maaltijd van Streekgerechten. Iedere aanwezige brengt een gerecht mee uit de eigen streek. Wij natuurlijk op pad met beschuiten, de Ruyter muisjes (past bij geboorte, dus weer een stukje cultuur overgedragen), zuurkool, roggebrood met haring of een heerlijke notensalade. Onze gerechten vielen net zo in de smaak bij de buitenlandse Servassers als de Zwitserse kaas, Frankfurter worstjes en “groene eieren” (Eier in Grüne Sosse) bij ons.

Het leuke is: je ontmoet vaak weer dezelfde mensen, want wie eenmaal heeft deelgenomen doet vaker mee. Of we gingen naar de Europese conferenties in Tsjechoslowakije, Hongarije, Denemarken. Dat betekent wandelen, zingen en in de beginjaren ook sketches opvoeren.

Vijfsteden? Oh ja. Toen we al twee keer een bijeenkomst in Utrecht hadden georganiseerd bedachten we dat het wel leuk zou zijn om er nóg een stad/land bij te hebben: Dat werd Leuven in België. Sindsdien is het een 5-stedenontmoeting. Wij nodigen iedereen uit om eens aan te sluiten!

Advertisements

One comment on “Al vele jaren: de 5-Stedenontmoeting

  1. caecilia55
    May 11, 2017

    wat leuk! en zo uitnodigend geschreven Frits. Is het een optie om een volgende keer mee te doen? Amsterdam als voorstad van Utrecht…;-)?

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on May 11, 2017 by in Nieuws, Reisverhalen and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: