servasnl dialoog

Reisverhalen en wetenswaardigheden van en over Servas leden.

Gdansk: historische stad in Polen

Wij wonen in Eelde en vlogen met Wizz Air vanaf Groningen Airport naar de Poolse stad Gdansk. Lekker zo´n vliegveld dichtbij huis!
Voor vertrek hadden we contact gezocht met Servas hosts Barbara, Marek en hun drie zonen Franek (5), Rafel (16) en Konrad (24). Zij wonen in een royale, garage geschakelde woning, op 6 kilometer afstand van het levendige centrum van Gdansk. Dat hadden we niet verwacht, toen we bij aankomst in de wijk alleen maar woonblokken zagen staan!
De vliegreis en de taxirit verliepen zo voorspoedig, dat we eerder arriveerden dan ons Servas gezin had verwacht. Gelukkig maakte dat niet uit en zaten we snel met prachtig weer op het terras te genieten van een drankje, terwijl we uitkeken over de omgeving.
Twee dagen hebben we bij Barbara, Marek en hun 3 zonen doorgebracht. Zoals altijd ook nu weer erg interessant. Deze familie ervaart de vrijheid die er nu is in Polen als een groot goed. Ze spraken ook veel over Lech Walesa. In Polen blijken over deze persoon twee totaal verschillende verhalen de ronde te gaan.

Lech Walesa

Lech Walesa

De officiële, politiek correctie lezing

Lech Walesa werkte op de Lenin werf in Gdansk totdat hij na een staking in de jaren ’70 werd ontslagen. Zijn antwoord was de oprichting van de onafhankelijke vakbond Solidarinosc. In het toen nog communistische Polen een reusachtige stap! Op 31 augustus 1981 sloten de regering en Solidarinosc een historisch akkoord. De onafhankelijke vakbond werd erkend en kreeg zelfs beperkt toegang tot radio en televisie. Op 13 december van datzelfde jaar riep premier Jaruzelski, onder druk van de Sovjet-Unie, echter de staat van beleg af. Walesa werd gearresteerd en de vakbond weer verboden. Na nieuwe stakingen kwam in 1989 wederom een akkoord tot stand tussen de regering en Solidarinosc. Bij verkiezingen behield de communistische partij haar meerderheid in het parlement, maar in de nieuw opgerichte senaat gingen alle zetels naar Solidarinosc. In 1990 werd Walesa tot president gekozen, een functie die hij tot 1995 behield.

 De onofficiële, spannende lezing

Lech Walesa was spion en lid van de geheime dienst. In deze hoedanigheid werd hij naar de werf in Gdansk gestuurd. Hij moest infiltreren, zodat de regering tóch invloed kon uitoefenen op de stakingen op de werf. Het was dan ook niet Walesa, maar eerlijke havenarbeiders die Solidarinosc opzetten. Walesa kon door zijn charisma leider van de vakbond worden en heeft later, tijdens zijn presidentschap, alle belastende papieren vernietigd. Naar het schijnt, zitten nu nog steeds nazaten van de communistische prominenten op hoge posities.

Gdansk by Night

Gdansk by Night

Hoe het ook zij, Gdansk is een prachtige (oude) Hanze stad, met veel geschiedenis en een fantastisch museum ter nagedachtenis aan Solidarinosc en het verhaal wat erbij hoort. Hoewel Gdansk tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig is platgebombardeerd, is daar niets van te zien. Alle gevels zijn weer in oude staat teruggebracht. Wij zijn met een boot door de (vervallen) haven naar een monument gevaren dat daar staat ter herinnering dat WOII is begonnen in Gdansk.

Na het bezoek aan onze Servas-familie, hebben we nog enkele dagen in een Air B&B doorgebracht. In dit appartement hadden we een slaapkamer, badkamer en grote keuken. Het appartement lag ook dichtbij de trein en de tram, waar we veel gebruik van hebben gemaakt. We hadden prachtig weer, hebben heel veel gewandeld en in zee gezwommen. Ook vaak tot ’s avonds laat op terrasjes gezeten in de stad met uitzicht op de mooi verlichte gevels. Kortom Gdansk is een aanrader met als extra het bezoek aan een Servas familie.
Groetjes Jan en Jitske

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on January 27, 2016 by in Reisverhalen.
%d bloggers like this: