servasnl dialoog

Reisverhalen en wetenswaardigheden van en over Servas leden.

SERVAS meeting Bran – Romania, 29 Juli – 2 Augustus 2015

Het blijft toch iedere keer weer bijzonder zo’n internationale Servas meeting. Twee jaar geleden zijn we als gezin voor de eerste keer naar een Servas meeting in Spanje geweest. Dat is ons goed bevallen, want er is voor elk gezinslid wel iets te doen en je ontmoet veel mensen in een korte tijd. Alle verhalen die je opzuigt over de landen en steden waar de andere leden vandaan komen, zijn weer een goede inspiratiebron voor nieuwe reizen.

Tot zo ver mijn promotie van internationale Servas meetings.

Kasteel van Bran

Kasteel van Bran

Dit jaar dus een meeting in Roemenië! Het is een eind rijden, maar meer dan de moeite waard. Het is fantastisch. Alsof je terugstapt in de tijd. Met 190 kerken/burchten verdeeld over een land dat zo groot is als de helft van Frankrijk, heeft ieder dorp wel een vleugje middeleeuwen.

 

De meeting was in de buurt van Bran. Het stadje met het Dracula kasteel.

Met auto’s, vliegtuigen en treinen kwamen de (ongeveer) 50 deelnemers naar Roemenië. Op woensdag de 29e juli druppelden iedereen langzaam binnen en werden we hartelijk ontvangen door de Roemeense Servas voorzitter Bogdan en zijn vrouw Nicole. In het pension waar we verbleven, werd iedere dag traditioneel Roemeens gekookt met veel polenta, vlees, rauwkost en soms “exotische” soepen en altijd die overheerlijke stukken taart als toetje!

Koeienmaag soep

Koeienmaag soep

Deze eerste avond presenteerden de Roemeense Servasleden hun land. Mocht je je nog niet verdiept hebben in het gebied, dan was je nu meteen op de hoogte van de hoogte-en dieptepunten in de geschiedenis en de belangrijkste bezienswaardigheden van Roemenië.

De volgende dag gingen we met z’n allen naar het kasteel van Bran. Een toeristische trekpleister waar alles om Dracula en vampieren draait, naast dat het een heel idilisch kasteel is, op een mooie plek in Transilvanië.

’s Middags was het de beurt aan ons om een presentatie te geven over Nederland, Utrecht (waar we wonen) en over onszelf. Een Hongaars lid had het zelf gestookte lokale vuurwater (Palinka) bij zich dat iedereen na het avondeten moest proeven. Servasleden houden ook altijd van dansen, dus de pension eigenaar haalde wat muziek en leerde ons enkele traditionele Roemeense dansen. ’s Avonds gaven twee Turkse gezinnen een presentatie over Turkije en zij vertelde over hún traditionele dansen. Omdat het land zo ongelooflijk groot is, heb je al gauw 8 verschillende soorten!

Traditioneel Dansen

Traditioneel Dansen

De volgende morgen konden de leden kiezen uit twee opties. 1. Naar het “Dinopark” of eerst een concert in een kerk bijwonen en daarna een grot bezichtigen. Bij de grot bleek tot groot plezier van de kinderen ook een kabelbaan te zijn.

In de middag kon iedereen zelf iets ondernemen of een bezoekje brengen aan een boerderij. En aan het begin van de avond kregen we nog een presentatie over het eiland La Réunion, waar één van de aanwezige Servasleden vandaan kwam.

Omdat de spontane dansactie van de eigenaar de vorige avond zo’n succes was, had Nicole een lokale groep uitgenodigd om in traditionele kledij een aantal liedjes en bijbehorende dansen op te voeren en vervolgens aan ons te leren. Na de dansvoorstelling kwam er nog een andere traktatie; een half lam aan het spit. Heerlijk!

De dag daarna begon voor de vroege vogels met een yogales van Mirjam en na het ontbijt hebben we de

Kub spelen

Kub spelen

geïnteresseerde Servasleden het spel Kubb geleerd. In de loop van de middag hebben we het kasteel van

Rasnov bezocht. Na een picknick en wat spelletjes in de kasteeltuin, spontaan georganiseerd door de Turkse groep (bij ons nu bekend als bir, iki, uç), was er een bioscoop geregeld voor de Servasgroep om een prijswinnende Roemeense film te bekijken.

De laatste morgen was vol van afscheid nemen, zodat iedereen op tijd zijn of haar trein/vliegtuig kon halen. Na van iedereen afscheid te hebben genomen, hebben we nog een Roemeense deelnemer en haar zoon naar de trein gebracht. Dit Hongaars-Roemeense Servaslid, Réka, zouden wij later tijdens onze vakantie nog ontmoeten in haar woonplaats Cluj.

We kijken weer terug op een inspiratievolle Servas meeting waar we weer veel Servasleden uit diverse landen hebben leren kennen, waar we via de social media mee in contact blijven. Dus we moeten eerdaags zeker eens naar Turkije, La Réunion, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk……

Peter, Mirjam, Aaf, Evi en Maas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 23, 2015 by in Reisverhalen.
%d bloggers like this: