servasnl dialoog

Reisverhalen en wetenswaardigheden van en over Servas leden.

Het eerste jaar Servas – deel 1: host

In 2013 hebben wij, Ton (1938) en José (1943), ons aangesloten bij Servas Nederland.
Nu, bijna twee jaar later vinden wij het jammer dat we Servas niet eerder hebben leren kennen. Pas door het vertellen over onze buitenlandse reizen aan dorpsgenoot Frits, kwamen wij er achter dat het mogelijk was om in het buitenland mensen thuis in hun dagelijkse omgeving te leren kennen via Servas. Ook was het mogelijk om hen bij ons thuis als host te ontvangen.

Na via de website contact gezocht te hebben met Servas werden wij doorgestuurd naar de regio coördinator To in Houten. Daar volgde een prettig intake gesprek. Wij vulden de inschrijvingsformulieren in en kort daarop kregen wij bericht dat er een ALV in Rotterdam gehouden werd. Die bezochten wij en leerden zodoende mensen van het bestuur en nog een tiental andere mensen kennen. Wij vernamen dat het aantal leden in dat jaar ongeveer 300 personen was.

Omdat wij al lid waren en binnen de regio Utrecht met Pinksteren de “Five Towns Meeting “ gehouden zou worden, werd ons gevraagd of wij twee leden van Servas uit Mainz konden hosten.

Paushuis Utrecht

Natuurlijk deden wij mee en kwamen zo snel in contact met ongeveer twintig mensen uit de regio en bijna een gelijk aantal uit andere steden in België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De “Five Towns Meeting” begon met een ontvangst bij To en René thuis in Houten, tegen vrijdagavond. Aansluitend was er een lopend buffet. Iedereen stelde zich na de maaltijd voor aan alle anderen in het Engels of Duits. To was pianolerares en samen met haar neef die op een blaasinstrument speelde, gaven ze daarna een prachtig concert ten gehore. Wij leidden onze gasten, Gerd en Sybille uit Mainz, na afloop naar ons huis in Den Dolder. Wij zagen dat zij achter hun auto hun fietsen hadden meegenomen. Thuis gekomen wezen wij hen de weg naar hun logeerkamer en waar zij in de badkamer zich konden verfrissen. Voordat zij zich ter ruste begaven, gaven zij ons nog een cadeau wat zij uit hun streek hadden meegenomen. Twee flessen wijn uit twee verschillende wijnbergen.

Rondleiding Den Bosch

Rondleiding Den Bosch

De volgende dag was er een bezichtiging van het Jeroen Bosch museum met vooraf nog een traktatie op een Bossche Bol. Vervolgens een picknick en een rondvaart onder de gewelven van de stad. In de avond was er een gezamenlijke maaltijd in Utrecht Zuid. De meegebrachte buitenlandse gerechten werden samen met de Nederlandse verorberd. Tussendoor werd er gesjoeld en gezongen. Het was een gezellige avond. De dag erop was er een fietstocht in Culemborg georganiseerd. Wij kenden die route niet maar René gaf de route aan. Ik zorgde voor het bijeenhouden van de groep en kon zodoende nog foto’s maken. In de avond was er een laatste bijeenkomst in het restaurant “De Witte Ballons” te Utrecht met daaraan aansluitend een avond rondleiding door Utrecht Centrum. Daarna nam de groep afscheid van elkaar.

Ton en José

(wordt vervolgd)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on January 8, 2015 by in Reisverhalen.
%d bloggers like this: